E-Book

Google+ Followers

Saturday, August 20, 2016

Nak marah ke tidak ni?

"Kau nak tau tak adam buat apa masa kau naik solat maghrib tadi?", soal zaimi sejurus aku melabuhkan duduk di atas sofa sebaik sahaja aku turun usai solat maghrib.

"Adam buat apa?"


Untuk pengetahuan kalian, kami sekeluarga tinggal di rumah teres kecil dua tingkat, di mana di tingkat bawah hanya ada 1 bilik tidur, dan 1 bilik air.

Lokasi bilik air itu pula adalah di dalam bilik tidur, bukannya di dapur macam design rumah yang common. Entahlah apa yang arkitek tu fikir bila dia buat bilik air dalam bilik instead of kat dapur.
Tapi, aku suka. Thank you mr arkitek!

Dan, bilik tidur aras bawah ni memang kami buat bilik umum.
Dalam ni lah mini office, ruang solat, dan hub tetamu.
Bila tetamu datang, mesti akan letak barang-barang dan bersalin pakaian semua dalam ni.
Lebih kurang macam tu lah.


"Leka layan adik sambil tengok tv (masa ni Dato' Lee Chong Wei tengah lawan first set dengan Lin Dan), tiba-tiba aku perasan adam tak ada. Mula-mula ingat dia ikut kau naik solat, tapi bila tengok pagar (yup kami pasang pagar kat tangga), tutup."

"Dia pergi mana??"

"Lepas tu dengar pintu bilik air terbukak, adam keluar muka dengan tangan basah. Dah ready nak marah sebab pandai-pandai masuk bilik air sendiri, tapi tiba-tiba tak jadi"


"Kenapa tak jadi? Kena marah lah, mana boleh biar masuk bilik air sendiri!"


"Tak jadi sebab aku nampak dia bentang sejadah kecik dia, lepas tu dia 'solat'."

"Hah? Serius ke mie?"

"Iya, tu yang tak jadi marah, aku sempat tengok dia konon solat 1 rakaat, angkat takbir, rukuk, sujud. Lepas tu, bila aku ambil telefon nak tangkap gambar, dia perasan, terus dia tamatkan 'solat' dia"


Aku bangun dari sofa, menuruti zaimi ke bilik untuk tengok bukti peninggalan adam 'solat' tadi.



Bentang tepat ikut kiblat, tapi selalu kalau orang dewasa, atas sejadah ditinggalkan tasbih.
Atas sejadah adam, ada puting. Hahah!


"Kau sempat tak ambil gambar dia solat tu tadi?"

"Ada, ni ha", zaimi sua handphone dia pada aku.




Oh patutlah ada puting atas sejadah, solat sambil hisap puting??!

Maka gelaklah kami berdua suami isteri mengenang pe'el anak sulung yang berusia 3 tahun tu.

Dia faham konsep kalau nak solat, kena ambil wudhu', sebab tu dia masuk toilet basuh muka, tangan dan kaki, tapi puting tu pulak! Hahaha!


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Nota kaki:

1. Kena consider pasang selak dekat pintu bilik air.

2. Kena tekankan konsep masa solat tak boleh hisap puting, in fact kau dah tua dah adam oi! Amir pun tak hisap puting!

3. Adam dalam fasa copy, dia akan tiru semua behavior mak ayah dia ni. Masa untuk berhati-hati dalam tindakan.

4. Memang kena sentiasa peka dengan dia, sebab akal tengah banyak sekarang!


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

"Adam solat sendiri ke tadi?"

"Iye la"

"Kenapa tak ajak ayah sekali, bahaya masuk bilik air sorang-sorang"

"Adam uduk (wudhu') je. Ayah jaga amir, amir demam", beria adam explain.

"Pandai, adam pandai solat kan"

"Iye la, adam solat je. Mak janganlah marah adam tau"


Adam oh adam..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...