E-Book

Google+ Followers

Thursday, October 27, 2016

Make Up

~Circa 1998~


Malam tadi aku tidur agak lewat. Nervous. Sambil-sambil hafal skrip untuk persembahan coral speaking pelajar darjah 6 pagi ni.

Pagi pulak, awal-awal aku dah terjaga. Gelisah.

Aku, selaku seorang budak 12 tahun yang skema (kononnya), haruslah kena pastikan diri aku betul-betul hafal setiap bait kata untuk persembahan nanti.

Bab hafal dan nak naik pentas buat persembahan tu, aku rasa tak ada masalah sangat. Lagipun, aku bukan akan naik sorang-sorang. Ramai beb. Budak kelas aku je penuh dua barisan. In case kalau aku terlupa sikit-sikit tu, rasanya tak akan ada audience boleh detect aku yang buat salah dalam harmoni tu nanti.

Bab yang aku resah gelisah sekarang, adalah bab pakaian.

Aku perempuan yang sedikit kasar.
Pergi sekolah tak pakai tudung, rambut aku pendek, belakang slope.
Habis berpewatakan tomboy la kiranya.
Muka aku penuh dilapisi jerawat halus, warna gelap tak payah cerita la.
Memang tak pernah berjaga.

Sabun pencuci muka Oxy yang mak belikan beberapa bulan lepas, ada banyak lagi dalam toilet bilik aku tu. Malas lah. Baru 12 tahun kan, apa ada hal. Belum nak kahwin lagi pun, kan?

Jadinya, pagi ini, aku kenalah berpakaian sedondon dengan ahli kumpulan choral speaking aku ni.
Kain biru gelap yang patutnya zip dan kipas kat belakang. Aku tak ada. Aku dah tanya cikgu semalam, dia kata pakai je lah kain sekolah biasa.

Check.

Baju kemeja putih lengan panjang.
Allahu..
Aku selaku budak kulit gelap, aku memang tak akan setuju kalau mak nak belikan aku baju warna cerah, especially putih dengan kuning. Gila horror tengok dekat cermin nampak macam baju tanpa jasad. Makanya, aku tak ada kemeja putih lengan panjang.

Maka, terpaksalah aku pinjam kawan aku punya. Ok fine, semalam dia dah bagi.

Check.

Kasut hitam. Hmm, yang ini aku ada.

Check.

Tudung pink.
Erghh. Selain putih dan kuning, pink jugak adalah warna yang aku anti.
Memang tak suit langsung dengan warna kulit aku yang gelap gelita ni.
Cikgu aku pun satu, dalam banyak-banyak warna yang ada, pink jugak yang dia pilih.
Mula-mula aku cadang nak free hair je lah, macam kawan-kawan cina india semua tu.
Sekali cikgu tak bagi.

"Saya nak semua yang melayu perempuan, pakai tudung! Wajib!"

Mak ada, jadi pakai tudung mak.
Serius rimas gila, dahlah anak tudung longgar, rambut pulak pendek, asyik nak terkeluar.
OH Em Gee sungguh.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Budak sekolah kan, biasalah seawal pagi di kala budak U baru nak masuk tidur, aku dah sampai sekolah. Aku pergi dulu, mak, abah dengan famili aku yang lain, kata nak datang kemudian.

Fine.

Jadi aku pun macam biasalah, lepak borak-borak dengan kawan-kawan.

"Weh korang, cikgu panggil masuk kelas kat depan dewan sekarang!", ada sorang budak yang bukan ahli choral speaking datang panggil kitorang yang tengah berdekah-dekah gelak cerita pasal hal kanak-kanak sejagat.

Maka, berdesuplah kami turun pergi ke kelas yang budak tu maksudkan tadi. Ye lah, kot lah tiba-tiba kena buat persembahan sekarang. Sebab kitorang pun tak berapa pasti, pukul berapa turn kitorang.

"Ok, budak lelaki boleh sambung hafal skrip. Yang perempuan, semua duduk kat sini. Cikgu nak make up korang sikit", laung cikgu yang in charge sebaik saja kami tiba di kelas tu.

WHATT???
MAKE UP??!

HELL NO!!

Gila make up apa pulak ni?
Apa ni cikgu??

TAKNAK!


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Seorang demi seoranglah team member choral speaking aku dimakeupkan.
Ada tiga cikgu yang aku rasa sedang mengorbankan alat solek diorang untuk tepek kat muka kami.

Tapi aku sentiasa suruh kawan yang lain pergi dulu.

Aku harap, cikgu tak sempat make up aku.
Weh, hilanglah macho aku nanti kalau aku pakai make up.
Aku kan 'tomboy', mana boleh make up.
Taknak cikgu..taknak..

"Syazni, sini".

Maka dengan berat hati, aku serahkan muka aku yang gelita tu dekat cikgu.
Redha.
Sobs..

"Ok, tutup mata, cikgu nak pakaikan bedak ni"
"Bukak mata, mata hitam pandang atas, cikgu nak pakaikan celak ni"
"Ok, nganga sikit, nak pakai lipstik"
"Tutup mata, nak pakaikan eyeshadow sikit ni"

Aku syak sebab aku yang paling kusam, maka aku yang paling lama cikgu make up kan.
Kawan-kawan yang dah sudah, semua berdiri sebelah aku yang tengah kerimasan dek rambut dah terkeluar anak tudung tu, duk menggelakkan aku.

Cis punya kawan.

"Gila la syazni make up woi! Macam pengantin woi!"

Ye, kawan-kawan aku semua melahar aku masa tu sebab konon aku lah yang paling taknak make up tadi. Dan pelbagai lagi laharan kesat diorang bagi kat aku.

Cis, korang memang cis!
Hahaha!

"Rimas gila dowh, tak sabar aku nak balik."

"Apa perasaan kau sekarang lepas make up? Kah kah kah!"

"Siot. Aku tak suka make up. Aku sumpah, aku tak akan pakai make up lagi sampai bila-bila!! Benci dowh!"

Ya ampun anak tudung.. kenapa tak pakai sampai hidung je.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

~Now..~



Entahlah, kerasukan apa yang melanda sampai aku langgar sumpah sendiri.
Walaupun muka masih hauk, kulit masih gerutu dan gelita.
Walaupun tak reti make up, tapi pakai jugak sikit-sikit.

Tiba-tiba rasa nak collect lipstick dan lipbalm.
Tiba-tiba rasa tak boleh kalau tak pakai bedak.
Tiba-tiba rasa mata macam orang sakit kalau tak pakai eyeliner.

Allahu...

Rasa nak naik mesin cahaya masa, pergi 1998, gelakkan diri sendiri sambil nyanyi lagu Bruno Mars..
Too young too dumb to realize~~


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...