E-Book

Google+ Followers

Friday, December 9, 2016

Adam bikin seram lagi

Semalam lepas jemput budak-budak dari rumah pengasuh, terus singgah Giant Kuala Pilah.
Niat asal nak beli barang sikit, lepas tu bincang-bincang dengan zaimi, rasa nak makan MarryBrown.

Beli la empat set, sorang satu set kononnya.

Adik sedap bedal bubur ayam marrybrown.
Adam pun aku suap jugak bubur tu, tapi dia lebih kepada makan nugget dengan fries.

Pengasuh dia cakap, dia dah makan banyak.
Mungkin lah kot.

Maka kami pun makan, makan, borak, makan, tercampak sudu sebab tetiba terkejut si adik berdiri atas highchair, makan lagi, terkejut lagi sebab tetiba adik capai coleslaw dalam pinggan, bla bla bla....

Rutin dan senario yang biasa bagi keluarga kecil berpendapatan sederhana dan tiada bibik seperti kami, bila makan di luar.

Memang takde can la mak nak control ayu, ayah nak usha awek lalu lalang dan sebagainya.

"Ayah, adam nak kencing"

"Ok, jom pergi toilet"

Kisahnya, si adam sekarang dalam proses cerai pampers.

Memang sangat berterima kasih dekat pengasuh dia, sebab rajin train adam masa kami pergi kerja.

So far, berjalan lancar.

Masa mula-mula train dulu, berterabur merata jugak kencing dia.

Dalam beberapa minggu tu, dia dah boleh tahan, dan akan bagitau kalau nak kencing.


Jadi, masa jemput dia, memang aku dah pesan supaya jangan pakaikan pampers, sebab nak ajar dia hold kecing dia kalau naik kereta.

Slow-slow kayuh, waktu siang dah beres bab kencing.

Makanya, bila adam kata nak kencing, zaimi pun bawaklah pergi toilet.

Lepas setel kencing, sambung makan, borak etc etc..



"Ayah, adam nak berak"

Pulok.

Kami yang kebetulan dah setel makan, dengan santai, cool, rilek dan steady kemas apa yang patut, mana yang tak terhabis tu, kami bungkus-bungkus.

Dan actually, dalam seminggu dua ni, baru adam nak buang air besar kat jamban.
Masa kencing dah berjaya train pun, kalau nak buang air besar, dia nak pakai pampers.
Kiranya, dia baru dapat lesen P la untuk berak kat jamban.

"Ayah, adam nak berak"
"Ya, sekejap."
"Ayah, mak, adam nak berak!!", suara dah makin kuat. Rasanya 1 Marrybrown dah dengar, dia nak berak. -_-"

"Sekejap, sabar sekejap", kami mempercepatkan bungkus membungkus.
Segan jugak bila makin kuat pulak announcement dia kata nak berak tu. Huhu..

"Ayah! Mak! Taik adam dah sampai bontot!"

Melompat kami berdiri, aku terus angkat amir dan plastik-plastik tadi, zaimi terus memecut ke tandas macam Usain Bolt sambil dukung adam.

Sapa pernah pergi Giant Kuala Pilah mesti tau, jarak antara marrybrown dengan tandas tu boleh tahan jugak jauh eh.. hahah

Seram seh.
Dahlah adam tak pakai pampers, spender pun tak pakai.

Kalau tercicir ketulan tu kat situ, mau kena banned forever dari makan kat situ beb.


**Lain kali kalau anak kata nak berak, janganlah berlengah-lengah wahai syazni dan zaimi**


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...